Maandelijkse archieven: november 2019

Nieuwjaarsborrel

  • Zaterdag 18 januari 2020
  • Van 16.00 – 18.00 uur
  • grasveld Voordewind langs Kanaal

Verkeersveiligheid Oosterlengte

Nieuwe belijning Lijzijde
Nieuwe belijning Voordewind

Op 24 september had de commissie Veiligheid een gesprek met:

Saskia Groenewoud, stadsdeelbestuurder Noord)

Anita Jansen, gebiedsmakelaar Noord West Banne
Mehmed Hasic, verkeersdeskundig ondersteuner Stadsdeel Noord

Uit de snelheidsmeting is naar voren gekomen, dat de
gereden snelheid op de Oosterlengte beduidend hoger is dan hoort; 85% van allen
rijden 60 km per uur.

Daar er 85% berekend wordt, is de conclusie, dat er
weggebruikers zijn, die nog harder rijden.

In afwachting van de totale herprofilering van de Banne
worden tijdelijke maatregelen genomen en die zijn besproken in een commissie
met de verkeersdeskundige Stadsdeel Noord en een onafhankelijke
verkeersdeskundige, waarbij betrokken zijn politie, gvb, fietsersbond en
cliëntenbelang

Voorgestelde tijdelijke maatregelen zijn:

  1. snelheidsbeperkingen
  2. oversteek bij bushaltes
  3. zichtbaarheid kruispunten
  4. begrijpbaarheid van verkeersregels

1.

Er worden drempels aangebracht bij Lijzijde/Bramzeil en
bij de bushalte Voordewind/Grootzeil, het gebruikte materiaal voor de
versperringen horen geen geluidsoverlast te genereren.

2.

Bij de vluchtheuvels worden belijningen aangebracht, zodat
het verkeer gekanaliseerd wordt en de snelheid eruit wordt gehaald. (Het
schijnt dat ook in de Banne zgn. straatraces gehouden worden).

3 en 4

Er worden bij de zijstraten en fietspaden haaientanden
aangebracht.

Dit impliceert dat de kruispunten zichtbaar zijn en het
moet zo zijn, dat de verkeersregels begrijpbaar geacht worden.

Actie door Stadsdeel Noord:

plaatsing spiegel bij de kruising Loefzijde/Oosterlengte
en

plaatsing smiley signalering.

Mailen tekeningen van de voorgestelde maatregelen
(25/9/2019 al ontvangen, opm. notulist)

Gebleken is dat door nieuw aangebrachte led lampen, de
zichtbaarheid veel minder is en gevaarlijke situaties op kan leveren. Er is
geen lichtschouw geweest. Dit wordt meegenomen in de grote herprofilering
Banne.

Het streven is voor het eind van 2019 de tijdelijke
maatregelen gerealiseerd te hebben, maar uiterlijk in het eerste kwartaal van
2020.

(25-9-2019)

Update commissie aardgasvrij

Planning Banne-Noord aardgasvrij

De gemeente Amsterdam wil de Banne als één van de eerste buurten in Amsterdam aardgasvrij maken. Het aardgasvrij maken van de woningen ziet de gemeente als onderdeel van de aanpak om de buurt op te knappen. Banne Noord kan niet in een keer aardgasvrij gemaakt worden. Dit gebeurt in stappen. De gemeente heeft een kaart gemaakt met een eerste indruk van de planning voor de Banne Noord. De letters A-F geven de volgorde aan, maar de status van de kaart is voorlopig. De volgorde kan wijzigen afhankelijk van de keuze die woningeigenaren maken. Vooralsnog heeft iedere woningeigenaar namelijk nog recht op een aansluiting op het aardgasnetwerk.

Onderzoek EnergyGo

EnergyGo voert een onderzoek uit naar de alternatieve warmtevoorzieningen. Dit onderzoek ziet specifiek op de grondgebonden woningen in Banne Noord. Het gaat dan om de 180 woningen in onze buurt Banne-Waterkant, veertig woniningen bij de Westerlengte en vijf woningen aan het Parlevinkerpad.

Op basis van het onderzoek van EnergyGo wordt hopelijk duidelijker wat voor soort alternatief systeem voor onze buurt de meeste kans maakt. Zodra dat duidelijk is, weten we ook beter welke isolatiemaatregelen we het beste kunnen nemen. Vervolgens is het dan ook makkelijker voor de leden om onderling afspraken te maken over gezamenlijke inkoop.  Bijvoorbeeld voor het vernieuwen en verbeteren van de isolatie onder onze dakpannen. 

EnergyGo is als onderzoeksbureau door een groep bewoners uitgekozen na een offertetraject inclusief presentaties door drie verschillende onderzoeksbureaus. De gemeente betaalt voor dit onderzoek.

Een groep van dertien huiseigenaren uit de Banne treedt op als begeleidingsgroep bij de uitvoering van het onderzoek. Sommige bewoners van die groep zijn ook lid van de commissie aardgasvrij, anderen alleen van de Belangenvereniging en een tweetal eigenaren wonen in grondgebonden woningen in de andere twee delen van de Banne Noord.

Zo heeft de begeleidingsgroep vastgesteld wat de belangrijkste criteria zijn van alle criteria waar EnergyGo in haar onderzoek rekening mee zal houden. Het gaat dan om kosten woningeigenaar, financierbaarheid, duurzame bronnen en techniek (beschikbaarheid en betrouwbaarheid).

EnergyGo is in een aantal referentie woningen op huisbezoek geweest, waaronder tussenwoningen met en zonder vide, een hoekwoning een tussenwoning op de Oosterlengte en een huis op de Westerlengte. Ook verstrekt de commissie Aardgasvrij aan EnergyGo de uitkomsten van de energie enquête die in onze buurt is gehouden. EnergyGo heeft een speciale website ingericht waarop alle documenten over het onderzoek geplaatst worden, zie: https://bannenoord.energygo.nl/.

EnergyGo zegt toe om in het onderzoek ook te kijken of vervangingsmaatregelen (onderhoud) gecombineerd kunnen worden met aardgasvrij maken. Het gaat dan om een algemeen advies over wat slimme stappen zijn naar een klimaatneutrale woning.  Dit onderdeel van het rapport zal natuurlijk wel gebaseerd zijn op algemene principes en niet op een beoordeling van de situatie in alle woningen.

Het rapport met de uitkomsten verwachten we in januari 2020. Als het onderzoek klaar is worden alle particuliere woningeigenaren uit Banne Noord uitgenodigd voor een presentatie.

Onderzoek TU Delft

Ook is de TU Delft bezig met een eigen onderzoek waarbij ze specifiek kijken naar onze wijk. Zij voeren dit onderzoek uit op eigen titel en voor eigen kosten. Onze wijk is betrokken omdat Rob contact heeft met de onderzoekers. TU Delft onderzoekt de mogelijkheid van een lokaal warmtenet en ondergrondse warmteopslag op basis van het triple solar systeem. Omdat onze daken veel oppervlakte hebben en er ruimte is tussen de huizen voor ondergrondse opslag, is er kans dat we een lokaal systeem zouden kunnen opzetten. Dan zijn er schaalvoordelen en zijn de kosten van de verbouwing per bewoner waarschijnlijk lager.

www.greenhome.nl

Voor iedereen die zich alvast wil verdiepen in de kosten en opbrengsten van isolatiemaatregelen is de pagina www.greenhome.nl een aanrader. Op basis van een aantal vragen kun je via die website een eerste ruwe inschatting van de beste isolatiemaatregelen voor jouw woning.

4/4