Maandelijkse archieven: september 2020

Naar aanleiding van een bericht in de WhatsApp groep dat er veel bomen gekapt zouden gaan worden i.v.m. het aanleggen van de geplande rotonde, is de commissie op onderzoek uitgegaan.
Inmiddels is het duidelijk geworden dat de geplande rotonde van de baan is en de bestaande kruising iets anders wordt ingedeeld (zie kaartje 1)

Op het tweede kaartje zie je de aangemerkte bomen en struiken die gepland staan om gekapt te worden. Inmiddels is er contact met de betrokken ambtenaar die de vergunning moet verlenen. Ook deze heeft nog vraagtekens bij dit plan. Er is nauw contact en er is aangegeven dat bezwaar maken nu nog geen zin heeft. Dit kan pas als de aanvraag compleet is en dat is deze nog niet.
Vanuit de commissie Openbare ruimte wordt het een en ander in de gaten gehouden.

 

Komt er een strandje langs Kanaal en BBQ-plek tegenover Oosterlengte? 

Afgelopen periode heeft BFAS+ samen met bewoners van Banne Noord en de Gemeente Amsterdam gewerkt aan plannen voor een opwaardering van de wijk. De uitwerking en bestuurlijke besluitvorming van deze plannen kenmerken zich door een lange looptijd. Om ook op de korte termijn zichtbare verandering in de buurt te brengen en de betrokkenheid van de bewoners vast te houden, wordt er komende periode aan de slag gegaan met Placemaking.

Met Placemaking zullen wij in de Banne de behoeften en wensen van de bewoners samenbrengen en initiatieven opzetten die de buurt activeren en een bijdrage leveren aan de openbare ruimte. Met de corporaties Stadgenoot, Rochdale, Ymere en Eigen Haard vormen wij een coalitie.

Bovenstaande tekst komt van de website, https://www.bf-as.nl/banne-noord-pm.

Helaas zijn er geen bewoners vanuit onze wijk aanwezig geweest op deze bijeenkomsten. Toch worden hier plannen gemaakt die rechtstreeks invloed hebben op onze buurt. Wat te denken van de plannen voor een strandje langs het Noordhollandsch Kanaal of een BBQ-plek tegenover de Oosterlengte? 

Lees of kijk de bijgaande PDF maar even door: 

DRINGENDE OPROEP: Wie zouden er samen namens onze buurt willen deelnemen aan de bijeenkomsten die over dit onderwerp worden georganiseerd, zodat ook onze buurt een stem heeft?

Aanmelden bij openbareruimte@banne-waterkant.nl

Op 24/09 heeft Geranne ingesproken bij de Gemeente over de transitievisie. Die inspraak was op persoonlijke titel. Het lukte niet om vooraf de inspraak goed af te stemmen. Daarbij waren er vragen vanuit de Raadscommissie. Bij het beantwoorden daarvan was het ondoenlijk geweest om namens de hele groep te spreken. 

De vergadering is terug te kijken via deze link

Geranne ervaarde het als een inhoudelijk sterk debat waarbij haar enkele punten zijn opgevallen:

Er waren twee andere insprekers namens de Warmte Maatschappij en Energiecooperatie Ketelhuis WG.

Dhr. Schlichting heeft ingesproken namens De Warmte Maatschappij. Hij heeft benadrukt dat in de transitievisie nu geen aandacht is voor koude. Er zijn systemen die ook kunnen koelen en daarbij de teruggewonnen warmte opslaan voor later gebruik bij bijvoorbeeld douchewater. Met het oog op de toename van warme dagen in de zomer, geen overbodige luxe. 
Dhr. Zwietering is betrokken bij Energiecoöperatie KetelhuisWG en vertelde dat een laag temperatuur warmtenet voor bestaande bouw haalbaar is in zijn buurt en vroeg of de gemeente voldoende ruimte wilde bieden voor dit soort initiatieven.

De meeste raadsleden waren inhoudelijk kritisch. Het punt dat isoleren voorop moet staan, is een punt dat veel raadsleden zelf ook hebben gemaakt. De betaalbaarheid was een belangrijk aandachtspunt in het debat. Stijn Nijsen van de VVD vroeg aandacht voor de onrendabele top van de warmtetransitie. Van een zeer substantieel bedrag is nog onduidelijk bij wie die kosten terecht zullen komen en ook wanneer dat duidelijk zal worden. Tiers Bakker van de SP bracht in herinnering dat de gemeente ooit zelf Nuon geprivatiseerd heeft en nu onvoldoende zeggenschap heeft over de wijze waarop Nuon nu als onderdeel van Vattenfall opereert bij de levering van stadswarmte. Volgens hem is warmte een grondrecht en zou een warmtenet daarom in publieke handen moeten zijn. Johnas van Lammeren van PvdD begreep niet waarom Biomassa nog als bron genoemd wordt voor het jaar 2040. Immers is er nu een afspraak gemaakt dat Biomassa centrales maar 12 jaar gebruikt zullen worden als tussenoplossing. Volgens hem is van belang om nu al duidelijkheid te hebben over de beschikbare bronnen voordat in een transitievisie keuzes gemaakt kunnen worden over de beste warmteoplossingen. Jasper Groen van GL vroeg aandacht voor de mogelijkheid om een hoog temperatuur warmtenet om te schakelen naar een laag temperatuur warmtenet. Dat kan, als in de tussen- en wisselstations die functionaliteit technisch wordt ingebouwd. 

Volgende week  op 1 oktober 2020 ligt de transitievisie voor in de gemeenteraad zelf en wordt er gestemd over de moties.

Van 4 april tot en met 15 mei 2020 liep de inspraak Transitievisie Warmte.

Alle reacties op de concept Transitievisie Warmte zijn verzameld. Ook de adviezen van de stadsdelen zijn binnen. In de Nota van Beantwoording (vastgesteld op 18-08-2020) leest u de reactie van burgemeester en wethouders op de inspraak. Ook staat daarin welke aanpassingen zijn gedaan in de Transitievisie Warmte.

4/4