Maandelijkse archieven: januari 2021

“Windturbines noodzakelijk, maar niet vlakbij bewoners en in de natuur.”
De posters over de windmolens hangen bij veel buren inmiddels voor de ramen en de ontwikkelingen gaan in een hoog tempo door.  Vanuit de commissie Openbare Ruimte is dit goed opgepikt en oa Anne-Marike en Camiel zijn vanuit deze commissie hier volop mee bezig en onderhouden contact met Windalarm.amsterdam.

Bron: https://windalarm.amsterdam/

Wat is er aan de hand?
Gemeente Amsterdam heeft zoekgebied Noord ring A10 als 1 van de 7 zoekgebieden aangewezen om op meerdere plekken het plaatsen van hoge windturbines mogelijk te maken. Een van die plekken is het grasland direct achter het haventje “de ouwe Helling” naast de ring. Volgens het rapport van Pondera in opdracht van gemeente Amsterdam zouden daar 6 windturbines geplaatst kunnen worden van ongeveer 150m hoog of 18 stuks van 80m hoog, erg dichtbij woningen. Ook in andere delen van Noord ziet de gemeente mogelijkheden om grote windturbines te plaatsen.

Bekende gevolgen van windturbines voor omwonenden zijn:

-Geluidsoverlast  – er is een maximaal aantal decibel op jaarbasis toegestaan. Dat betekent dat windturbines langere tijd geluidsoverlast mogen veroorzaken waarna ze een tijd stilgezet kunnen worden om het teveel aan geluid te compenseren. Dat betekent dus dat er een zeer reeele kans bestaat dat ook onze wijk geluidsoverlast gaat ervaren. Er is genoeg wetenschappelijk onderzoek bekend waarin om onstotelijk is bewezen dat windturbines chronische slapeloosheid veroorzaken door het lawaai en het produceren van laagfrequent geluid. Laagfrequent geluid kan hoofdpijn, misselijkheid en gevoel van zeeziekte geven.

– Dalende huizenprijzen (planschade)– uit onderzoek van de UvA blijkt dat het plaatsen van windturbines (zware industrie) dalende huizenprijzen (5 tot 15% tot gevolg) tot gevolg kan hebben.

Voor meer achtergrond en informatie verwijzen we je naar: 
>> Windalarm Amsterdam

Welke acties zijn er inmiddels ondernomen:

>> meer dan 10.000 handtekeningen  onder de  petitie
Nog niet getekend? Doe het dan nu!

45.000 folders verspreidt door buren uit onze wijk en buurtbewoners in geheel Noord. Deze zijn ter beschikking gesteld door Windalarm.  Deze organisatie is afhankelijk van donaties en uw vereniging heeft een donatie van 200 euro gedaan.

6 januari 2021 Deelraadvergadering: er ingesproken door oa Anne-Marike over dit onderwerp. U kunt dit hier terugzien.

12 januari 2021 was er de inspreekavond van  commissie FED met wethouder M van Doornick: er is door maar liefst 150 bewoners van Amsterdam tégen de plannen ingesproken waaronder Mijke, Camiel, Zora, Ingrid, Leonie en Anne-Marike uit onze wijk.
U kunt dit hier terug zien.

12 januari 2021  Het Parool – Anne-Marike en andere bewoners van Noord)  PDF artikel

14 januari 2021 interview AT5 – Anne-Marike en Naut Kusters.
Bekijk het interview hier.

Wat staat er nog te gebeuren:

3 februari – stadsdeelraad noord vergadering.
Er is daar weer ruimte om in te spreken en het is belangrijk dat uw stem daar gehoord wordt.
Wil u ook inspreken? Meldt u dan aan via:  bestuursondersteuning.sdn@amsterdam.nl
Zou u dit wel willen maar vindt u het spannend, laat het ons weten. We brengen u graag in contact met bewoners die dit eerder hebben gedaan.

APRIL 2021 wordt er al een besluit genomen door de Gemeente over het plaatsen van de windturbines. Het is dus urgent!

OPROEP:
Onze buren kunnen wel wat ondersteuning gebruiken en vragen u om uw talent in te zetten.
Heeft u ervaring met project coördinatie, social media, contacten met pers, marketing, juridische zaken of wil u helpen folders uit te delen, buren en buurten in Amsterdam Noord te informeren of wil u op andere wijze iets doen, laat het ons weten en stuur een mail aan / neem contact op met:   openbareruimte@banne-waterkant.nl

Anne-Marike is coördinator van de Commissie Openbare Ruimte. Deze commissie is dringend op zoek naar enthousiaste nieuwe leden. Want naast alles wat te maken heeft met de plannen voor windturbines zijn ook andere zaken die aandacht behoeven. 

Plannen Banne Noord:
>> Principe nota Amsterdam  
In deze nota kunt u lezen wat de plannen zijn voor de Banne Noord.
Dit betreft ook ons hoekje van de Banne!

Maar ook voor onze eigen Banne-Waterkant zijn er zaken die aandacht behoeven:

  • Aanplant nieuwe bomen / onderhoud openbaar groen in de wijk
  • Onderhoud Sylviapad
  • Betaald parkeren
  • Aanpak verouderde bloembakken in de wijk
  • Aanbreng veilig zwemtrappetje
  • Onderhoud speeltoestellen
  • Vuilnis

Wij zijn op zoek naar buurtbewoners die zich actief willen inzetten voor onze wijk. De commissie komt een paar keer per jaar bij elkaar, onderhoud contact via whats-app en ieder doet een stukje.

 Laat het ons weten als u mee wilt doen en een actieve bijdrage wilt leveren aan onze wijk!
Neem contact op met: openbareruimte@banne-waterkant.nl

Door de gemeente zijn er de afgelopen jaren diverse bijeenkomsten georganiseerd en veel plannen gemaakt om Banne Noord te verbeteren. Deze toekomstplannen zijn opgenomen in een projectnota.
Op basis hiervan beslist de gemeenteraad of er geld beschikbaar wordt gemaakt om de plannen uit te voeren.

U vindt de projectnota met toekomstplannen voor Banne Noord hier

Meer informatie treft u hier:
Inspraak Projectnota Banne Noord – Gemeente Amsterdam

U kunt hier de stukken inzien, uw mening geven (t/m 1 maart 2021) en u aanmelden voor de online bijeenkomst op donderdag 4 februari 2021

3/3